19:28 Alkua Saksaprojektille. VIHDOINKIN JTN MERKINTÄÄ!

 

Saksaprojekti
Maanantai 19.1
11.30 lähdimme pienellä porukalla Tampereen lentokentälle. Mukana meitä oli Elina, Sabina, Lotta, Ville Järveläinen ja rehtori Johannes Rinkinen. Bussissa ei vielä jännittänyt ollenkaan, mutta lentokentälle päästyämme jännitys purkautui kikatuksena ja kyynelehtimisenä. Saapuva-ovi aukesi monta kertaa ja jokaisella oven avauksella kamerat olivat valmiina. Odottelun aikana meitä viihdytti suloinen tullikoira, mikä vilahti aina oven avautuessa. Monien avauksien jälkeen sisään vyöryi ihmettelevä saksalaisseurue. Heti alkoi oman partnerin etsintä. Se tapahtui ilman ongelmia. Mutta piti kuitenkin varmistaa, että ihminen, jota halasin, oli Lisa. Bussissa oli meteliä kerrakseen. Teimme pysähdyksen jossain päin Suomea Nesteellä. Heti ulospäästyään pojat heittelivät toisiaan lumipalloilla. Ulkonahan pyrytti lunta ja kinoksia siellä täällä. Meillä oli aikaa 45 minuuttia tehdä ostoksia Nesteellä ja syödä siellä. Leikimme moottoripyörillä ja ostimme ravintoa. Nastolan lähestyessä laitoin viestin iskälle, että kohta ollaan koululla. Koululle saavuimme 17.00 ja siellä oli vastassa monta suomalaisperhettä. Kotiin päästyämme ensiksi esittelin huoneet. Sen jälkeen katsoimme keittiön pöydän ääressä Elixir:ä ja keskustelimme. Kerroin tulevasta halipäivästä. Lisa toi mukanaan kehyksen, missä oli kuvia IRC-Galleriasta ja hänen yhteiskuva siskon kanssa. Vanhemmille hän toi alkoholillisia suklaapalloja, Spätzel:ä, erilaisia lihoja Saksasta. Riki ja Karo saivat herkkuja. Riki mahansa kanssa oli hirmu tyytyväinen Lisan tuomaan lahjaan. Karo piti myös maukkaana lahjana. Syötiin jäätelöä. Ruokaa tarjotessa hän kieltäytyi. Söi yhden leivän. Kävimme kolmestaan lenkillä. Lenkillä juttelimme siitä, miten vietämme Joulun ja Uuden vuoden ja kaikesta muusta. Illalla menimme nukkumaan kymmenen jälkeen.

Tiistai 20.1
Ensimmäinen päivä koulussa partnerin kanssa. Ja Lisalle ensimmäinen kerta suomalaisessa koulussa. Elinan, Lotan ja Even kanssa pidimme aamunavauksen. Toivotime sydämellisesti tervetulleeksi. Musiikkina soi Nightwishin Nemo. Partnerit olivat mukana kolmella ensimmäisellä tunnilla. Ruotsin tunnilla opettaja huomioi partnerit antamalla niille kirjat ja kysymällä englanniksi erilaisia asioita. Sanakokeessa en muistanut kaikkea. Yhteiskuntaopin tunnilla Vili puhui erikielillä jotain. Ruokatunnin jälkeen ysiluokkalaiset lähtivät tutustumaan Salpauksen toimipisteisiin Lahdessa. Sillä aikaa muut Saksaprojektilaiset aloittivat projektityön. Teemme kalenteria vuodelle 2010. Lassi, Elina, Sina ja Lassin partneri ovat toimittajia. Markku partnerinsa kanssa ottaa kuvia. Minä, Lisa, Lotta ja Ramona teemme heinäkuun. Lisan kanssa menimme tallille. Lisa toi mukanaan Everitalle herkullisen punaisen omenan. Oli puomitunti. Lisa istui maneesin reunalla olevalla penkillä katsomassa ja otti muutaman kuvan. Tallin jälkeen menimme Tessan ja Lissyn kanssa Thai Boxing-näytökseen. Aika hurjalta harrastukselta vaikutti. Kotona äiti oli valmistanut lasagnea. Lisa kävi ensimmäisen kerran saunassa Suomessa. Hyvin viihtyi ja mukavaa oli ollut.

Keskiviikko 21.1. Lahti-päivä
8.05 mentiin koululle. Sieltä lähdettiin Lahteen. Ensimmäinen kohde oli Hartwall. Siellä oli auditoriossa esitys. Sai ottaa yhden pullon. Esityksen jälkeen yksi työntekijöistä näytti tehdasta. Aika hienoa. Jokainen sai lahjaksi 2 pulloa Hartwallin juomia. Pepsi Mojo ja uusi Jaffan Kielletty hedelmä. Uutuus Kielletty hedelmä maistui todella hyvälle, joten ostan sitä jatkossakin. Mojossa on minttua ja limeä. Yääh. Etelä-Suomen sanomat tarjosi Esa Print-kierroksen. Ensin toisella puolella ja sitten painopuolella. Tapasimme myös Elinan iskän. Noustiin hissillä ylös mäkihyppytorniin. Oli todella sumuista. Siellä oli harjoittelemassa joku lahtelainen. Mahtaakohan kilpailla? Kuvat olivat sumuisia. Hiihtomuseossa porukalla oli hirmu hauskaa. Mäkihyppysimulaattori oli tosi kiva. Jos vaan osaisi hypätä ajoissa. Ei enää hyppyrin jälkeen. Oli mahdollisuus hiihtää erilaisilla suksilla tekoladuilla. Oli 2 ampumasimulaattoria. Ja lukuisia muita pelejä. Hiihtomuseo, kun on; niin siellä oli paljon nähtävää. Ja kauppa, mistä sai Lahti ja Suomi-tuotteita. Päivän jälkeen jäätiin Elinan ja Sinan kanssa Rakokiveen. Kävimme Seppälässä. Kipasta Lisa ja Sina ostivat Nastola-kortteja. S-marketista ostin Lisalle pashaa. Perinteinen pääsiäisajan jälkiruoka Suomessa. Kirjastossa palloilimme lähinnä elokuva-osastolla. Mietin kauan, mitä voisi Lisalle näyttää. Valitsin Top secret ja Pirates of the Caribbean Kuolleen miehen kirstu. Illalla oli yhteiset juhlat koululla. Paikalle saapuivat Saksaprojektilaiset ja opettajia. Illan aikana toimi valtava bufé. Erkki Hämäläinen näytti kuvaesityksen Finlandian säestämänä. Kuvissa esiintyi Nastolan luonto. Porukkaa repesi jäniksen jälkien kohdalla. Paikalle oli tullut bändi Tiirismaan lukiosta. A-P soitti tuossa kokoonpanossa. Kuulosti hyvältä. Sen jälkeen koulun musiikkiryhmäläiset esittivät myös kappaleita. Illan päätteeksi kaikki perheet esittäytyivät. Meiltä oli paikalla iskä, minä ja Lisa. Kotiin tultuamme olimme ihan väsyneitä ja vatsat täynnä.

Torstai 22.1.
Kolme ensimmäistä tuntia teimme yhdessä projektityötä. Piirsimme kalenteriimme Tarzanin ja Janen. Oikein hellyttäviä. Ruokailun jälkeiset tunnit olivat suurelle osalle suomalaisia normaaleja oppitunteja. Saksalaiset leipoivat pullia muutaman suomalaisen opastuksella. Lisalla oli ollut todella hauskaa. Koulun jälkeen syötiin ja menimme lenkille. Lenkin jälkeen laittauduttiin Tessalle menoa varten. Tessan luokse tuli Sabina, Magdalena (Neni), Elina, Sina ja me. Tessan oma partneri Lisa olikin jo siellä. Tehtiin popcornia 3 pussillista. Katsottiin Inside I’m Dancing. Pari vammaista tyyppiä halusi oman asunnon. Saivat sen ja palkkasivat jonkun blondin avustajakseen. Tulee kuitenkin kärhämää ja hoitaja vaihtuu. Elokuvan lopussa toinen kavereista kuolee. Niisk. Joissain kohdissa suomalaiset nauroimme. Saksalaiset vaan oli, että booring. Eivät oikein tykänneet. Ei ollut kovin hyvä komediaksi. Tuntui, ettei ala koko elokuva milloinkaan. Oli niin paljon löpinää ja jorinaa. Tarjosimme saksalaisille popcornia. Söivät muutaman kerran ja vielä vähän. Ovat niin kovin vähäruokaisia. Katsottiin, kun televisiosta tuli kuvamateriaalia Nastopolista ja Rakokiven ala-asteesta. Elinan isoveli oli televisiossa. Pelasimme Operaatiota. Oli hauska ilta Tessan luona.

Perjantai 23.1. Halipäivä
Aamulla Lisa meni Elinan kyydillä kouluun. Minä menin tutustumaan Salpauksen toimipisteeseen Asikkalaan. Asikkala vaikutti todella mukavalta paikalta, joten taidanpa hakea sinne tämän kevään yhteishaussa. Teimme projektityötä kolme viimeistä tuntia. Kolmella ensimmäisellä tunnilla saksalaisilla oli liikunta aamupäivä. He hiihtivät, lumirytkyilivät ja pesäpalloilivat. Lisa kertoi, että hänellä ja muilla oli ollut todella hauskaa. Harmitti se, kun tulin niin myöhään kouluun. En saanut paljon nimiä halisydämeen. Päivällä menin kuvataidekouluun ja sen aikaa Lisa oli kylällä Elinan ja Sinan kanssa. Menimme Alirantaan viettämään oloiltaa. Porukat kyselivät, että keitä nuo ulkomaalaiset ovat. Saksalaiset saivat ihan hyvä vastaanoton. Meitä oli Sabina, Magdalena, Lotta, Ramona, Tessa, Lisa, Elina, Sina ja Lisa R. Siellä he söivät herkkujansa, pelasivat keskenään ja lauloivat kitaran säestyksellä. Janne säesti kitaralla. Tykkäsivät soitosta ja seukkarin tyypeistä. Suomalaisilla puhkesi tunteet. Hervotonta naurua ja niin kova nauru, että yhdellä itku. Autossa vielä Lisa kyseli seukkarin tyypeistä,